Citind acest titlu, ai impresia ca vorbim de cel putin un tur al Europei cu bicicleta. Asa ca pentru ca clarifica un pic situatia, este vorba de un tur al Olandei la care visez de acum 2 ani cand am fost ultima data in Olanda (bine, 2 ani si 3 saptamani daca vreti sa fim tipicari). Si nici macar unul foarte lung pentru ca am avut doar cateva zile la dispozitie. Dar nah, asa e mereu...
Cum pana acum am facut doar iesiri si cu cortul si cu bicicleta (dar niciodata combinate), aveam o oaresce idee cam ce ar putea fi necesar la un astfel de drum. Sa incepem cu inceputul. Daca nu va teneaza amanunte tehnice, sariti direct mai jos la poze.
Bicicleta
Prima si cea mai importanta chestie la o plimbare cu bicicleta (oriunde, nu doar in Olanda) este...(suspans) bicicleta. Daca planuiesti sa incepi din alta tara (deci nu pleci pe rotile tale din fata casei), exista catava posibilitati de a o transporta:
- Avion. Iti trebuie o cutie sau husa in care sa transporti bicicleta. Daca tii la ea, probabil ca vrei sa ii asiguri o geanta solida si nu una din material textil, tinand cont ca bagajistii arunca toate valizele ca si cum ar fi un concurs de "cine da mai tare cu ea de pamant". Un astfel de hard-case costa cam la 250L sau se poate inchiria cu 50L pe saptamana. Bineinteles, mai costa si transportul cutiei cu avionul cam 80-100E (nu stiu daca dus intors sau one way only).
- Poti sa pleci pe cele doua roti...dar faci foarte mult pe drum (din Londra, cam 5 zile pana in Amsterdam si inapoi, trecand cu bacul). Data viitoare sper ca voi avea mai mult timp (si bani) la dispozitie si voi incerca aceasta metoda.
- Masina. Costa ceva drumul (cam 100L trecerea cu trenul pe sub Canal + 100L benzina) si apoi tre sa ii gasesti un loc de parcare decent inafara orasului. La Andreea ora de parcare in fata blocului costa 3E, deci nu, mersi.
- Tren. Am impresia ca tot trebuie sa o pui in cutie. Daca nu, sunt sigur ca se poate face cumva dar nu am gasit informatiile relevante pe net. Stiu doar ca te prezinti cu bicicleta la gara si speri cumva sa o recuperezi la sfarsitul calatoriei.
- Iti iei una SH de la destinatie sau imprumuti de pe acolo.
Apoi, ce fel de bicicleta iti trebuie? Nu am fost niciodata pe o bicicleta de trekking dar suspectez ca asa ceva ar fi indicat. Road-bike, mai ales daca e de carbon, este prea fragila si inconfortabila la iesirile de pe asfalt. Mountain-bike-ul este incet si ca si la road-bike, trebuie sa ii instalezi porbagaj si suporturi in fata (daca ai asa de multe chestii de carat).
Apoi, ce fel de bicicleta iti trebuie? Nu am fost niciodata pe o bicicleta de trekking dar suspectez ca asa ceva ar fi indicat. Road-bike, mai ales daca e de carbon, este prea fragila si inconfortabila la iesirile de pe asfalt. Mountain-bike-ul este incet si ca si la road-bike, trebuie sa ii instalezi porbagaj si suporturi in fata (daca ai asa de multe chestii de carat).
Ce sa-ti iei la tine
Am plecat cu ideea ca vom dormi in hamac (fiind mai usor de transportat decat un cort) si cu o prelata intinsa deasupra in caz ca ploua. In teorie cred ca este o idee marfa dar daca nu mergi cu haine groase dupa tine, iti va fi cam frig noaptea, chiar si vara fiind (cel putin in partea asta de Europa). Iar haine groase nu prea vrei sa cari pentru ca sunt grele si spatiul e mic.
Mai cinstit ar fi sa gasesti cel mai mic cort cu putinta si un izopren. Ca si suprafata si greutate sunt doar cu un pic mai grele decat hamac+prelata+funii si ai avantajul ca macar inauntru nu te ploo, nu te bate vantul.
Pentru bicicleta:
- Camere (de marimea corecta)
- Kit de peticit
- Cea mai mica pompa mare pe care o poti cara (cu cat e mai mica cu atat pompezi mai greu)
- O cheie multifunctionala
- O cheie multifunctionala
- Un tool de reparat lantul (personal nu am si nu stiu cum se foloseste dar am auzit ca poate fi util).
- Noi am avut si un cauciuc de rezerva dar asta pentru ca cele existente erau un pic cam uzate si pareau ca pot ceda oricand. Nu au facut-o.
- Genti corespunzatoare. Am avut unele de 25E setul, care se prezentau destul de bine la prima vedere dar care au inceput sa cedeze de peste tot dupa 1-2 zile. Am ajuns cu ele intregi acasa dar descusute si incercate la maxim. Inca o saptamana si ar fi trebuit sa luam altele. Mind you, unele cu adevarat calumea sunt destul de scumpe asa ca daca aveti in vedere doar un trip de cateva zile parca nici nu e nevoie de ele.
- Haine de bicicleta. In combinatie cu o jacheta de ploaie tot pentru bicicleta te mentin la o temperatura corespunzatoare pe o plaja mare de temperaturi.
- Manusi de bicicleta (pentru prima oara cand mi-as fi dorit sa am manusi fara degete ca sa pot manevra telefonul mai usor din mers). Recomand unele cu gel in palma pentru orele alea lungi in sa.
- Bungee cords. Cu multe bagaje nu stii cum iti pot fi utile. Personal mi-au fost indispensabile in a lega diverse de bicicleta.
- Manusi de bicicleta (pentru prima oara cand mi-as fi dorit sa am manusi fara degete ca sa pot manevra telefonul mai usor din mers). Recomand unele cu gel in palma pentru orele alea lungi in sa.
- Bungee cords. Cu multe bagaje nu stii cum iti pot fi utile. Personal mi-au fost indispensabile in a lega diverse de bicicleta.
- O revizie (degresat lantul, uleiat, umflat rotile, etc etc.)
Pentru somn:
- Cort mic
- Sac de dormit (am gasit unul cam subtirel dar care se face mic de tot)
- Izopren
- Head-lamp (am luat si o gramada de baterii pt ele; nu am avut nevoie)
- Niste funie (si sapun ca nu se stie...)
- O mini-butelie cu arzator si o oala mica. Bune pentru un ceai/cafea/supa. Personal nu am simtit prea tare nevoia dar Jofi ii baga la cafele asa ca ii era utila. De asemenea, cred ca daca ar fi plouat, as fi vrut un ceai cald din cand in cand. Jof a avut si o ceasca pt cafea. Cat despre mine, am baut ceaiul direct din oala.
- Un cutit/briceag. Un spork (spoon+fork) pentru supa si alte chestii, daca va bagati la asa ceva.
Pentru tine:
- Schimburi pentru 4 maxim 5 zile. Orice e mai mult doar atarna la bagaj. Am citit si de oameni care carau doar 2 schimburi (ciorapi, sosete, tricou) si le spalau pe rand in fiecare seara. Pare un pic cam obositor dar ii pot da dreptate, vazand cat de greu este sa cari si sa ambalezi prostii
- Haine (pelerina, pantaloni) si incaltari care sa reziste la ploaie (slava Domnului nu am avut nevoie de ele)
- Cablu de telefon + power-bank (the bigger the better)
- Ceva de citit (kindle ca e mai mic)
- O mini-trusa de prim ajutor (ceva cu care sa-ti peticesti o julitura). Noroc ca avea Jofi ca eu de obicei nu ma bag la d'astea.
- Toiletries, bani, carduri, etc.
- Slapi (semi-mandatory)
Lista asta trebuie adaptata in functie de ce colt al lumii urmeaza sa bati si de ce temperaturi astepti pe acolo.
- Toiletries, bani, carduri, etc.
- Slapi (semi-mandatory)
Lista asta trebuie adaptata in functie de ce colt al lumii urmeaza sa bati si de ce temperaturi astepti pe acolo.
De mancare:
Spatiul fiind mic in sarsanale am constatat ca cel mai bine este sa ai de mancare cam pentru maxim o zi. Orice e mai mult cantareste in plus si necesita loc de stocare.
- Am luat beef jerky si batoane de fructe la plecare iar apoi de pe drum tot felul de dulciuri, mancare, fructe. De multe ori am reumplut sticlele de apa de pe la cate o cismea sau pe la cazari.
- Prafuri sau efervescente izotonice. Ajuta la echilibarea electrolitilor din sange si alte chestii de astea pretioase. In principiu, obosesti mai greu si te ajuta cu hidratarea.
- Cafea, zahar, ceai si ce alte chestii va mai trebuiesc pentru tabieturi.
Cazarea + mancarea
Ca intotdeauna socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Aparent in Olanda nu e ca in Romania, sa-ti pui tu cortul unde ti se scoala. Daca nu inoptezi in locuri special amenajate (adica campinguri), ai toate sansele sa-ti iei o amenda. Asa ca planul meu de a innopta in locuri epice si cu un eventual foc de tabara au trebuit sa fie abandonate. Din fericire intr-o tara precum Olanda gasesti campinguri la tot pasul (doar sa ai baterie la telefon ca sa le cauti).
Cazarea asta costa la fel indiferent daca dormi cu cort, hamac sau direct pe jos si vine undeva la 6-8E de fes pe noapte. In banii astia te bucuri si de acces la toaleta si eventual dus asa ca nu e un deal neaparat rau.
Pe mancare nu am dat foarte mult pentru ca de 10E asiguri o masa indestulata pentru doua persoane (de la supermarket). Pentru restaurant de la 10E in sus de fes.
Si acum, in sfarsit, niste poze pe zile:
Amsterdam Centraal
Locul meu favorit din tot orasul. In aceasta piata (sau cum se cheama pentru canale) se intretaie 3 canale si este cam la 10 minute de mers pe jos de Andreea. Intr-o zi insorita de Duminica (ca ieri) este un loc perfect pentru a urmari tot felul de ambarcatiuni defiland la relanti
Suspectez un hotel
Tipic. Si nu se mai plange ca nu are loc de parcare fix unde are ea treaba.
Arta de coltul strazii. Literally. Un coltisor retras de la strada mare, aproape de casa Andreei
Ziua 1
Distanta: 71,3 km
Cazare: Hamac asezat in camping
Bani de persoana: ~10E mancare + 8E cazarea
Prima zi. Aplicatia cronometreaza doar timpul in care pedalezi iar pauzele nu sunt contorizate. Planul a fost sa o luam spre provincia Limbrug, cea mai sudica a Olandei, unde mama lui Jof isi facea vacanta cu nepotii si unde aveam sa gasim cazare pentru o noapte. Cand am iesit pe usa stiam doar ca tinta zilei este sa trecem de Utrecht si sa ajungem in zona impadurita de langa. Nu am avut o destinatie clara in minte.
Si iata-ne porniti la drum. Pana am reusit sa iesim din oras casa s-a facut 12. Cu o seara inainte Jofi a muncit ca sa recupereze pentru zilele de concediu si a ajuns acasa pe la 11. Am facut pregatiri pana la 2 dimineata. Prima oprire a zilei am facut-o la un service pentru ultime ajustari si niste camere de rezerva la bicle. Pana am mai dat niste pompe la roata din spate (care avea sa cedeze cateva zeci de kilometri mai incolo), pana am cumparat niste provizii, s-a facut 2 pana am iesit din oras
In mod surprinzator suntem inca in oras. Incercam pe cat posibil sa stam pe drumuri mici si mai putin circulate. Marginea autostrazii, desi convenabila ca timp si distanta este scoasa din calcul.
Si am iesit! Deja arata ca la tara. La ei la tara, bineinteles.
In apropierea orasului, binesse...
...si locuri epice.
Am gasit o locomotiva de pe vremuri, undeva langa o gara.
Si am avut prima (si ultima) pana. Camera mea spate a cedat in apropierea ventilului si a fost nevoie de 2 incercari pentru a o drege. Jof a reusit sa repare pana fara sa mai scoata roata, la bicicleta folosita de mine fiind o operatiune complicata (nu ca la bicicletele de acasa unde roata se scoate doar deschizand la 180 grade un maner). Calul de dar nu se cauta la dinti!
Si alte locuri frumoase. Pana sa trecem de Utrecht era deja 7. Faptul ca incercam mereu sa gasim strazi laturalnice sau benzi de bicicleta mai epice a ingreunat navigatia, traseul sugerat de Google nefiind cel mai frumos sau linistit. La cazare am ajuns deja pe intuneric si ne-am instalat la lumina head-lamp-ului. O supa calda, un senvis cu branza si somn. Hamac, sac de dormit, toate hainele puse pe noi, ciorapi grosi. Jof si-a adus izoprenul asa ca l-a intins in hamac si bine i-a prins. Fara izopren m-a cam tras frigul la spate, situatie dreasa intrucatva prin asezarea unei perne gonflabile in zona afectata, ceea ce a mai tinut frigul la distanta. Abia ajuns acasa mi-am dat seama ca aveam la mine prelata de ploaie si as fi putut sa o asez pe post de izopren. Data viitoare.
Ziua 2
Distanta: 42,6 Km
Cazare: Cort (donat pentru seara respectiva de propietarul campingului)
Bani de persoana: ~10E mancare + 6E cazarea + 10E masa de seara
A doua zi de dimineata, frigul de pe lume! Macar a iesit soarele asa ca rebegiti de frig ne-am retras pe o banca si am vegetat. Un soarece ne-a ros painea si s-a cacat in plasa cu provizii (pardon my french) asa ca am plecat pe stomacul gol sa gasim ceva de mancare. In izoprenul lui Jof se observa si cauciucul de rezerva, ca nu se stie. Alaturi, bicicleta pe care mi-a donat-o Jofi pentru acest trip; alaturi de ea am facut si plimbarile de acum 2 ani.
Hello girls! Fab as usual
Jof si sfera din spatiu
Am vazut locul asta de cu seara dar era tarziu, era frig, ne era foame si mai aveam pana la camping asa ca nu ne-am oprit. Slot Zeist pe numele lui. Ziua am facut calea intoarsa sa il vedem.
Am vazut eu ca pe harta exista Austerlitz. Asa ca am fost sa il vedem, in mintea mea sperand sa vad campul de batalie si niscai arme sau poate chiar un muzeu. Dar uite, daca nu mi-a placut cartea, am batut drumul oarecum degeaba pentru ca adevaratul Austerlitz este langa Brno, in Cehia.
Or fi bune de mancat?
O buna parte a zilei am petrecut-o invartindu-ne langa acest lac. Am ajuns pe o poteca pentru cai (impracticabila pentru bicicleta) si am facut push-bike cam 3 km pana cand am cedat si am sarit un parleaz ca sa iesim intr-un sat. Dupa o ora de impins la bicicleta, sa fii iar pe ea (cu toata greutatea ei obositoare) a fost ca si cum ai pluti
Inca nu stiam ce ne asteapta si admiram intrarea in parcul natural.
Parcul cu lac, cu copaci, cu tot ce ii trebuie. Numai bun de innoptat, daca nu te-ar fi pascut amenda.
Aici ne-a prins prima si singura ploaie a acestui trip. A durat cam 1 minut si doar ce a mai racorit un pic atmosfera. Unde mai pui ca incepeam sa ramanem fara apa
In ciuda celor 42 de km parcursi, seara ne-a prins la un camping aflat la 10 km de locul de unde am plecat de dimineata. Invarteala si pierdutul prin padure, pauzele lungi si admiratul naturii nu ne-au lasat sa ajungem prea departe.
Ziua 3
Distanta: 65,1 km
Cazare: Hotel (dupa indelungi cautari pe Google si telefoane). Pana la urma am cedat si am folosit booking.com ca de obicei
Determinati de distanta scurta din ziua precedenta, azi am tras tare. Am trecut 2 rauri si am ajuns aproape de cel de-al treilea (Maas)
In seara ce tocmai trecuse, am fost cazati cu cortul intr-un camping dragut, cu multe animale (kid-friendly). Cortul nostru a fost la vreo 2 metri de gardul danselor asa ca ne-au tinut companie toata seara (sunt de fapt vreo 8 creaturi in tarcul asta). Undeva mai in zare sunt oi si niste cai. Idilic si toate cele.
Dupa drumul pe alei de pamant/pietris prin padure (mult mai drepte decat la noi daca e sa mentionez), soseaua parea un vis. Incepeam deja sa intram in ritmul pedalatului zilnic.
Prin zona asta (inainte sa ajungem la raul Waal) eram bombardati cu reclame la fructe proaspete la fiecare suta de metri. Una din reclame ne-a facut cu ochiul si am poposit la ghereta cu fructe. Fata de cele pe care le vezi la noi la margine de drum, aici ti se ofereau si conditiile sa consumi fructele la umbra. Ceea ce am si facut, si ne-am continuat drumul cu boost. Nu ma asteptam sa vad atata natura intr-o tara precum Olanda. La mine in cap era totul autostrada si oras.
Podul peste Waal. Sunt aproape sigur...
Iar aici trecem Nederrijn-ul, daca nu ma insel.
Spre Nijmegen am mers de-a lungul Waal-ului. Genul de drum pe care o masina trece la 10 minute iar biciclete mereu. Asa da, zic.
Si am ajuns si aici. Nu am zabovit prea mult pentru ca doream sa ajungem la cazare. Dar ce am vazut mi-a lasat de inteles ca ar trebui sa revin.
Hey Jof!
Un fel de niste arta
Inapoi la natura, in cautarea unei cazari. Cei mai lungi kilometri.
Ziua 4
Distanta: 77,3 km. Recordul calatoriei
Cazare: Casa de vacanta din Reuven
Bani de persoana: ~7E mancare + 0E cazarea
Desi eram obositi si storsi, stiam de cu dimineata ca nu mai avem mult pana la capatul calatoriei. Ca atare nu am vrut sa ne dam batuti tocmai acum asa ca am fortat incat sa ajungem la cazare pe lumina.
De abia ce ieseam din Molenhoek. Copaci si natura, pe marginea raului. De asta data Meuse, de-a lungul caruia s-au dus indelungi batalii in primul razboi mondial.
Au si ei de astea. Si multe vaci si la fel de multi cai. Am vazut si campuri intregi de flori, copacei ornamentali, fructiferi, etc. Peste tot se creste cate ceva si in general chestii care aduc bani.
O mica saracie
Din mers!
Un turn de pe la 1300 toamna.
Un conac fortificat, sau asa ceva.
In mijlocul campului, langa banda de biciclete, un turn de observatie. Intrarea 1E
Am urcat, daca tot eram aici.
Alta oprire de-a lungul raului.
Sa tot stai la umbra
Finally, Venlo! Dupa o zi intreaga de pedalat, Venlo reprezenta markerul pentru ultimii 10 km ai zilei.
Cum era abia 7, am zabovit nitel, strangandu-ne fortele pentru ultimul push.
Niste arta
Si niste fotolii de piatra
In sfarsit, Reuver si punctul final al zilei. In fata garii (adica aici) am asteptat-o pe mama lui Jofi si apoi ne-am indestulat cu mancarea chinezeasca cumparata de dansa. Cei doi nepoti sunt cool.
De la gara mai erau cateva minute pana la odihna bine meritata.
Ziua 5
Distanta: 20 km
Cazare: acasa
Bani de persoana: ~5E mancare + 30E for transportation + 20E masa de dupa amiaza
Daca pare ca am mers mult (si repede) este pentru ca am uitat sa opresc aplicatia dupa ce am urcat in tren. Din Reuver pana la gara din Roermond si cu toata invarteala am facut doar vreo 20 km.
Am observat ceva interesant. Caii stateau asa ca sa isi poata alunga unul altuia mustele de la nas cu coada. Destepti, desi ala din spate se cam lasase pe tanjeala. Poate de la soare.
Ne-am oprit la tot pasul, stiind ca nu mai avem mult si vom termina aceasta calatorie
Cu toate opririle, nu aveam cum sa facem 14 km intr-o zi intreaga.
Activitate
In spatele bisericii se intampla un fel de talcioc pentru copii. Multi dintre ei isi donau jucariile de care nu mai aveau nevoie
Spatele. Copii sunt insirati in partea dreapta. Nu mai pun poza.
Am luat trenul. Ar fi trebuit sa mearga la Amsterdam dar ce sa vezi, pe drum, lucrari de intretinere. In Eindhoven a trebuit sa coboram din tren si ca cautam un autobuz care sa ne duca mai departe. Din fericire, aveau asa ceva si nu ne-a costat nimic, fiind inclus in bilet, cum ar veni. Am fost lasati in Hertogenbosch, ocazie cu care am aflat si cum se pronunta (sertoghnbos). Am facut cu vreo 40 de minute mai mult decat era necesar...dar ce mai conteaza. Am aflat cu ocazia asta ca tre sa vad si Hertogenbosch candva.
Si am ajuns acasa pe la 10.30. A doua zi pe la 3 am plecat spre aeroport si am mai tras o poza de la revedere. Pe data viitoare!