vineri, 3 iulie 2015

Electric Crapstle

Anul trecut am inceput sa scriu o rubrica comuna despre Ozora si Electric Castle, cele doua festivale la care am fost. Pe la jumatatea articolului m-am plictisit, lenea fiind mai puternica decat mine. Dar chiar si asa, pentru mine cele doua festivaluri au avut un element comun: atitudinea Eco. Ce-i drept, la Ozora mai mult decat la Electric, dar si acolo am vazut ca s-a incercat. Si de multe ori, intentia conteaza!

Eh, anul asta or fi incercat, dar la ei in cap. Iar intentia a fost doar o intentie de a avea o intentie. Sau mai bine zis, s-au stresat indeajuns incat sa puna niste abtibilde cu mesaje incurajatoare de genul "Economisiti apa, faceti dus cu un prieten". Cu un prieten, pe bune? Pe bune!? Sa il ajut sa se si spele la pula? Sau alta, la fel de inteligenta "We don't like butts" si undeva mai jos se explica ca e vorba de mucuri de tigari. Si parca precizau si ceva de genul nu aruncati gunoaie pe jos. De parca cu 3 stickere lipite pe o masa jegoasa o sa ma convingi.

Sigur, toate astea suna foarte bine, daca faci si tu ceva in acest sens. Stii, cum ar fi sa pui COSURI DE GUNOI. Sa imparti la intrare saci de gunoi participantilor, sa se gospodareasca singuri. Sau sa le dai niste scrumiere portabile.

Asta pe de o parte.

Pe de alta parte, toata infrastructura legata de toalete a fost gandita cu o importanta parte implicata in procesul de defecare, si anume curul. Anul trecut in camping aveai un set de toalete, langa ele chiuvete si cabine de dus. Nu foarte multe dar suficiente. Acum ca s-a marit numarul de participanti, s-au gandit sa faca ei sa fie bine si au pus o singura toaleta in campingul mare. Fara chiuvete. Ca nu ai nevoie sa te splei pe maini dupa ce te... 
Doar un set de dusuri, la intrare, pana unde aveai oricum ceva de mers. Cateva minute bune. Presupunand ca nu ar fi fost namol. Efectiv, nu inteleg cui ii putea folosi a dusurile sa fie la intrare, cand tu stateai la jumatate de kilometru mai incolo. Eventuale posibile scuze chiar nu ma intereseaza. Nu dau cu 100 si ceva de lei mai mult decat anul trecut ca sa aud ce nu ai putut tu sa faci. 

Nu mai zic ca existau toalete cu cate 20-30 de pisoare dar cea de langa scena, cea care iti era cea mai la indemana tinand cont de inghesuiala, nu avea nici unul. Pentru ca nu-i asa, toata lumea se duce 1 kilometru departare de scena ca sa se pise. Nu acolo, Doamne fereste. Si ce nu inteleg de loc este, de ce? Cand anul trecut existau si a fost foarte bine.

Si nu am ajuns inca sa vorbesc despre namol. Sunt perfect de acord ca nimeni nu e de vina pentru conditiile meteo. Dar oricine poate deschide o pagina de "starea vremii", poate cauta vremea pentru urmatoarele 10 zile si sa vada ca o sa ploua timp de 2-3 zile inainte de inceperea festivalului. Si sa ia masuri in consecinta. Cum ar fi sa nu ma faca sa merg cateva sute de metri prin namol, ca sa ajung in camping, pentru ca nu exista poarta de acces. Daca ar fi facut poarta dinspre drumul asfaltat spre camping, care ar fi fost problema? Inafara faptului ca trebuiau sa mai angajeze inca 3 baieti care sa tina de sase. Din nou, nu e problema mea, dar ei au facut-o sa fie. 

Bun. Intri, te innamolesti, vrei sa vezi festivalul. Pai stai asa, ca nu poti sa intri din camping in festival, asa cum era anul trecut. Nu, de ce ai face asta? Nu, o sa te fac sa te intorci inapoi in sat si sa intri pe acolo. Pentru ca asa ne-am gandit noi ca e mai bine.Pe bune, as putea sa o tin asa pana maine dar nu are sens. Cine vrea sa inteleaga, sa inteleaga, cine nu, nu.

Au fost si lucruri bune. Muzica s-a auzit, cu cateva mici exceptii, impecabil si a fost in general, foarte buna. Mi-a placut ca desi au schimbat sistemul cu jetoane de anul trecut s-au gandit sa nu fie total cretini si au permis sa platesti si cu carduri Contactless MasterCard. Din care din fericire am avut. Cealalta alternativa era sa-ti faci un card la ei, sa decartezi 6 lei garantia pentru el si apoi sa ti-l incarci cu bani. Mai bine oricum decat jetoane. Nu ca nu ar fi fost cozi interminabile in prima zi dar e cumva de asteptat. Aceleasi cozi la care a trebuit sa stai si in ultima zi daca doreai sa-ti revendici cei 6 lei. Nepotul, cel putin, dupa ce a stat vreo 40 de minute la o astfel de coada (fara sa avanseze mai mult de 3 metri) a renuntat asa ca m-am facut cu un card suvenir. 

Da...undeva in cursul zilei de Sambata si-au dat seama ca e aiurea sa faci juma de ora prin namol pana la intrare si au deschis poarta intre camping si festival. Da, tot in cursul zilei de Sambata au venit cu paie cu care au asanat mare parte din namol. Da, s-a facut poteca prin namol dupa ce a fost calcat de zeci de mii de oameni si se putea parcurge distanta pana la intrare in cam 10 minute. Pacat ca vorbim de ziua de Sambata si noi eram murati si amarati de Joi de la pranz. Mai bine mai tarziu decat niciodata, dar mai bine deschidea unul din super organizatori cacatul de AccuWeather si citea ca o sa ploo si aduceau un camion de paleti, sa poti sa ajungi in camping in relativa siguranta. Bine ca s-au mobilizat Sambata. Ce bine! Ce marfa ca cineva s-a gandit sa sune la pompieri dupa ce casa a ars aproape din temelii. Ce organizare buna. Macar au incercat.

Dupa cum am mai zis, daca macar una din cele doua elemente cheie, vremea si organizarea, ar fi fost la intalime, nu m-as fi plans si nu as fi ramas cu un gust amar. Asa cum sta situatia, stiu sigur ca la anul nu voi mai reveni decat daca line-up-ul imi va zbura creierii. Si atunci voi sta la cazare, pisa-m-as pe namolul vostru!

Start typing and press Enter to search