joi, 12 iulie 2012

Traseul

Pentru ca nu am precizat mare lucru legat de traseu pana acum, iata ca o facem si pe asta.

Vom pleca joia viitoare pe la 10 noaptea de pe Otopeni, cu escala la Istanbul (totul la incredibila suma de 552 E de persoana dus-intors!)

Pe la ora 14 (ora locala a Beijingului, la noi va fi 8 dimineata) ajungem pe aeroportul din Beijing -- al carui nume nu m-am obosit sa il retin pentru ca oricum e probabil imposibil de pronuntat.

La Beijing vom zabovi 4 nopti (detalii despre ce vom face pe acolo urmeaza in alt post), la un hotel de doua stele, ce ne va costa 968 RMB (pentru doua persoane, deci 121 RMB de fes/zi. Adica 70 de lei de pers/zi)

De la Beijing, vom pleca cu un tren de noapte spre Xi'an in provincia Shaanxi. Distanta: 1200Km, si facem cam 12 ore si ceva la cuseta.




In Xi'an (soldatii de teracota) inoptam pentru 5 nopti, la un hostel foarte dragut, 3 stele. Pret pentru perioada asta: 900RMB. Pret 90RMB/pers/noapte sau 52 lei.

De la Xi'an fuguta la Chengdu, in provinchia Sichuan (unde exista cea mai mare crescatorie de ursi Panda din lume. Un pic exagerata partea cu "cea mai mare din lume", pentru ca oricum ursi panda se gasesc decat in China si pe la Zoo). Distanta e ceva mai mica, doar 842 Km, doar ca trenurile se misca cu mai putin talent. Timp estimat: 16 ore si jumate!




In Chengdu vom sta 4 nopti, rupte intre ele. Asta inseamna ca vom ajunge acolo, stam doua zile sa vedem ursi panda si sa mancam mancaruri foarte picante (zona e cunoscuta pentru mancarea extra spicy. Hot pot!) dupa care vom incerca sa fugim vreo doua zile spre munti, nu de alta dar Chengdu e cam pe la poalele de rasarit ale Hymalaiei.

Daca ar fi fost timp incercam sa mergem pana la Lhasa, punctul de intrare in Tibet, doar ca dureaza al dracului de mult plimbarea cu trenul, ceva gen 43 de ore prin munti (sunt doar vreo 3360 km, o nimica toata).

Cazarea  la hotelul de doua stele ne va costa 440RMB, adica 55RMB/noapte/fes, sau mai pe intelesul nostru 31 lei. Dupa cum se vede, cu cat de indepartezi de Beijing, preturile scad.




Dupa ce o sa ne pierdem cu talent prin muntii mai apropiati de Chengdu (mai ales ca in China aparent nu exista serviciu de salvamont), vom reveni in oras pentru niste R&R, doua nopti, inainte sa plecam spre Guilin, capitala provinciei Guangxi.

Daca ne-ar fi manat necuratul sa luam trenul, faceam 26 de ore pentru 1550 Km. Cum scopul meu in viata nu este sa o ard o zi intreaga inghesuit intre chinezi mici si puturosi, am hotarat sa facem un efort si sa luam bilet de avion, care ne-a costat 880RMB + 150 RMB taxe de aeroport + 60 RMB rezervarea, de persoana. Adica 673 lei de fes, dar macar facem o ora jumatate in loc de 26. Win?

La Guilin vom face incursiuni in teritoriu sa vizitam terasele de orez (numite si Coloana vertebrala a Dragonului, datorita faptului ca chinezii au imaginatia foarte bogata cand e vorba de denumiri fistichii), la vreo 100 de km distanta, si niste munti foarte interesanti aflati cam la 100 Km in alta directie.

La Guilin vom sta 3 nopti, la un pret modic de 240RMB, adica 40RMB de persoana, adica...suspans 23 de lei. Teoria mea cum ca preturile scad odata cu distanta fata de capitala sta in picioare cu succes.



De la Guilin vom face o incursiune de 90 de km in sud, pe raul Li. Raul Li este considerat printre zonele cu cele mai spectaculoase varfuri de carst din lume, care le da aspectul unor degete pline de verdeata. Si aici, chinezii s-au intrecut in imaginatie asa ca varfurile poarta nume precum: Dealul Trompei de Elefant, Dealul Cocosului Luptator, Dealul Pagodei, Cei noua cai, Padurea de Varfuri Ciudate si asa mai departe.

Croaziera de 5-6 ore se va termina in Yangshuo, un orasel mic si foarte simpatic (sa ii zicem rural), de unde vom face plimbari cu bicicleta in zona si eventual cu plute de bambus pe rau.

In Yangshuo vom zabovi doua nopti la Vila Dragonului Ascuns (Na, denumire!), la pretul modic de 609 RMB. Pana acum e locatia cea mai scumpa dar peisajul e mirific si merita sa ne, scuzati expresia "rupem in basini". Calculand reiese  152 RMB/pers/noapte sau 88 de lei, dar nah, 4 stele costa mult chiar si in inima padurii (sau mai ales acolo....)



Dupa aceea vom reveni la Guilin, ca sa prindem urmatorul avion catre Shanghai  (trenul ar fi facut cei 1621 de Km ce dispart Guilinul de Shanghai in 24 de ore. Din nou, nu foarte tentant). Biletul de avion a costat in total 1061 RMB de persoana, adica 613 lei cu toate taxele de aeroport si taxa de rezervare.

Hotelul de 3 stele din Shanghai ne va costa 632RMB pentru 4 nopti, adica 45 lei de persoana pe noapte. Momentan am ajuns cu planificarea obiectivelor pana la Yangshuo asa ca datele despre Shanghai sunt putine.

Deja ne apropiem de data de intoarcere acasa :( asa ca vom face ultima bucata de la Shanghai la Beijing cu un tren de mare viteza (prinde cam 400 Km la ora). Astfel, distanta de 1318 km este acoperita in aproximativ 5 ore si jumatate. Pretul biletului este pe masura, intre 518 si 621 RMB (trenurile mai lente consta mai ieftin, dar we'll go full speed!)



La Beijing vom trage de asta data la un Hostel de doua stele aflat chiar langa orasul interzis. 493RMB pentru 3 nopti, adica 47.45 lei de persoana pe noapte, la cursul BNR de azi :D

Dupa ultimele 3 zile in care vom incerca sa mancam cat mai mult si sa cumparam cat mai multe prostioare pentru acasa, vom prinde un avion la 12 noaptea care ne va lasa la Bucuresti la ora 9 si 15 dimineata, a doua zi.



In total, 31 de zile.  Total cazare 4282 RMB, adica 2141 RMB de persoana sau 1238 lei (273.67E la cursul zilei, cat o saptama de stat la mare, la un hotel mai sarman). Pe avioane am dat 552 E (Bucuresti-Beijing) + 288 E pe avioanele pe care le vom lua pe acolo.

Deci, pana acum, fara a calcula medicamente, asigurare, viza (225 lei de persoana) si alte o mie de mici cheltuieli gen periuta de dinti de voiaj sau plasturi, vine un total de 1115E de persoana.

Pe langa acestia vor mai veni bilete de tren de acolo pe care le vom achizitiona la fata locului  (cam 150-250 lei bucata, in functie de confortul dorit), intrarea la diferite obiective (ex: 90RMB la Marele Zid, 60RMB Orasul Interzis, 90RMB soldatii de teracota, samd.) si cat mai multa mancare chinezeasca si tricouri Ralph Lauren de 30 lei bucata, evident fake-uri (daca reusesti sa negociezi la sange cu ei, ceea ce se practica cam peste tot).




De precizat ca la hotel cand se face rezervarea se taxeaza pe camera si nu pe persoana. Eu peste tot am precizat costul camerei pentru persoana, e de ajuns sa inmultiti cu doi ca sa aflati cat costa camera de ho(s)tel.



Bonus, harta cu traseul:



Start typing and press Enter to search