vineri, 13 iulie 2012

Beijing

Toata lumea a auzit de Beijing. Pana si aia care au dat Bacul anul asta trebuie sa fi auzit de el. Ok, poate nu toti, dar macar 43% dintre ei.

Ce nu stie toata lumea (si va asigur ca nici eu nu aveam habar pana sa intru pe Wikipedia odata cu inceperea research-ului), este faptul ca nu Beijing este cel mai mare oras din RP Chineza. Ala ar fi Shanghai-ul, cu vreo 3.400.000 de locuitori in plus. Mai mare cu un Bucuresti si inca ceva decat Beijing, deci cum s-ar zice o nimica toata.

Cateva informatii foarte pe scurt: are o populatie (in zona municipala) de 19,612,368 (din nou, cum ziceam, un oras modest, de provincie), numele lui inseamna "Capitala Nordica" si de-a lungul timpului a purtat mai multe nume ("rata de Peking", suna vreun clopot?) inclusiv inspirata denumire de Cambaluc. In 1421 a primit actualul nume, care nu s-a mai schimbat de prea multe ori  de atunci.


Sa vedem acum ce vom vizita pe aici:

- Vom incepe cu Temple of Heaven dupa ce ne lasam bagajele in camera, un parc imens cu doua temple foarte cunoscute (o sa vedeti din poze ca chiar le stiati de undeva; dar asta la timpul potrivit) care este relativ aproape de hotel (nu mai mult de doi kilometri, ceea ce in termeni de Beijing e ca de aici la Paine).

- Vineri vom face o tura scurta pe la Ambasada Romaniei aflata intr-un cartier numai cu ambasade, langa Parcul Templului Soarelui, ca sa le lasam datele de contact si de aici vom da o fuga la Silk Market, unul din magazinele cele mai cunoscute din Beijing, ca sa ne incercam talentul la negociat si sa ne luam niscai haine (Adi planuieste sa calatoreasca cat mai light si sa-si ia chestii de la fata locului).

- Ziua urmatoare vom merge la Palatul de Vara ca sa vedem cu ochii nostri unde o ardea regele/regina, ati ghicit, vara. De aici vom merge pe aproape in Zhongguancun, un hub al tehnologiei aflat in nord-estul orasului. Aici s-ar gasi cele mai mari mall-uri cu electronice si un loc bun de clatit ochii (sper), unde mi-as dori sa-mi gasesc un hard extern cat mai incapator si mai ieftin decat la noi.

- pe Luni asa o sa mergem sa vedem piata Tiananmen si Orasul Interzis, nu de alta dar vorba e ca in weekenduri este full. Dupa ce o sa ne invartim pe aici vom cauta si Turnurile Tobei si Clopotului de unde se dadea ora exacta dimineata si seara, care ar trebui sa fie undeva mai la nord. Iar de pe aici o incursiune in Hutonguri, strazile din vechiul Beijing, inguste, aglomerate, si pline de viata.

- In ultima zi la Beijing vom merge sa vedem Marele Zid, aflat la aproximativ 80-90 de kilometri in nordul orasului. Bucata cea mai apropiata (si deci cea mai vizitata) de Beijing a fost complet refacuta deci nu este tocmai zidul original. Ca atare sper ca vom reusi sa vizitam una din partile mai vechi. Seara ne luam bagajele de la hotel si o stergem catre Xi'an si episodul urmator.

Start typing and press Enter to search