luni, 21 noiembrie 2016

Mister Lava Lava - Teide

Cam din orice unghi de pe insula se vede vulcanul Teide. Asa ca era chiar pacat sa nu il vizitam.

Ca sa poti sa urci pe vulcan iti trebuie un permis, cu nume, data si ora de vizitare pentru ca este considerat zona protejata. Evident, pe internet nu se mai gasea nici un loc liber, locurile fiind limitate. Asa ca Adi s-a gandit sa intre intr-o agentie de turism si sa vada ce se poate organiza cu ei. 

Fiind roman si obisnuit cu teapta, am inceput sa suspectez ceva putred din momentul in care i-am zis lu nenea agentu' ca vrem sa ne bagam, am inceput sa ne cautam de bani si ne-a zis ca stai asa, ca de fapt nu mai avem destule locuri in dubita (cea cu care trebuia sa ne duca pe munte). Aveti voi cumva masina ca sa veniti cu ea in spatele dubitei? Zicem, mda, avem. Bine, pai daca vreti facem asa, unu merge in dubita si unu in spate cu masina. Mbinee, am acceptat un pic cam circumspecti.

Aseara cand am ajuns in camera am gasit un bilet de la dansul pe podea in care ne ruga sa il sunam. Il sun si imi zice ca stiti baiatu, ar fi o problema cu locurile in duba si nu vrei sa veniti voi amandoi cu masina? La momentul asta l-am intrebat cam pentru ce am platit noi bilet? A dres-o zicand ca ne da 10E inapoi de persoana pentru ca nu ne mai duce el cu dubita. Si daca tot veniti cu masina, nu mai luati voi doi oameni si va platesc ei benzina?

Am zis da cam cu jumate de gura, sigur ca uite asa am fost tepuiti de un neamt (Helmut in chema pe dansul). Tepuit de romani am tot fost, era timpul sa mai incercam ceva nou. 

In banii pe care i-am dat la angetie intra dus-intorsul cu dubita + ghid si cumva, permise pentru amandoi (desi pe net nu mai erau). Toata distractia la 56E de fes + inca 27E telecabina (care se platea separat la fata locului). 

Ziua nu a inceput prea genial, noi tinandu-ne cu masina dupa duba in timp ce culegea pensionari de prin toata localitatea. Pana i-am cules pe toti a durat cam o ora. Ultimii au fost cei care urmau sa mearga cu noi in masina. Bineinteles tot nemti.

Pentru ca pierdusem destul timp cu culesul, ghidul care ne era si sofer a ales varianta mai directa catre varful muntelui, care implica genul meu de pante, la 30-40 de grade. Cu 4 oameni la bord, gargarita tragea sa moara. Nici vorba sa bagi a doua. Ce mai distractie a fost cand a venit cineva din fata si in loc sa acorde prioritate ne-a facut sa ne oprim in mijlocul pantei, nefind nici chiar 2 benzi pe sens ci cam una si un pic. Pas de mai porneste. Imi blestemam zilele si tot. A trebuit sa ne scoboram cu toti din masina ca sa poata urca.

Dupa aceasta proba de foc (mai ales pentru cutia de viteze), totul a decurs cu bine. Trecuti de strazile mortii am ajuns pe un drum virajat si placut care urca cam vreo 1000m in altitudine. Pe marginea drumului au inceput pini si alte plante tropicale si in acelasi timp montane. Interesant peisaj. Dupa o vreme s-au terminat si astea si am ajuns in Mordor. Lava, lava, peste tot. Racita, bineinteles, de ceva vreme. Nici nu banuiam ca sunt atatea soiuri.

Pana la telecabina urcarea a fost blanda si placuta in schimb de acolo nu se mai putea (de unde si nevoia de telecabina, bineinteles). Varful era atat de brusc si drept incat parea ca se pravaleste peste noi. Nenea ghidul a stat la coada si ne-a luat bilete, ne-a bagat in fata. Urcarea in sine a durat cam 8 minute si pentru prima oara intr-un astfel de mijloc de transport nu m-am speriat prea tare pentru ca nu am fost niciodata la mai mult de 10m de sol, chit ca urcarea a fost cam verticala. 

Deja de la baza de jos era cam racoare (desi era soare). Ei, ajunsi sus era frig rau, nu asa. Nu imi dau seama exact cam ce temperatura era dar se zareau zone cu promoroaca, deci undeva un pic peste zero. Si vant. Si soare. Si apoi nori. Si iar soare. Ca la vulcan, nu altceva.

Chiar daca poti urca cu telecabina, ca sa vizitezi varful iti trebuie acel permis. Si buletinul ca sa dovedesti ca esti cine scrie pe foaie. Se verifica "la intrare". Daca vrei sa dai o tura care nu implica ascensiunea spre varf, nu-ti trebuie permis.

De la telecabina pana in varf mai sunt cam 220m iar urcarea este nu foarte grea, desi inclinatia este pronuntata. Bocanci si un bat sunt cel putin utile. Si crema de soare si haine groase. 

Pana la acest punct nenea ghidul a vorbit mai mult in germana dar l-am tras de urechi un pic si a inceput sa ne impartaseasca si noua una alta. Asa am aflat ca Teide asta este un vulcan nou si ca pe vremuri aici era un vulcan de vreo 2 ori mai inalt (ar fi fost cel mai inalt din lume la momentul respectiv), cam pe la 7000m. Doar ca fiind prea masiv a cam luat-o la vale si s-a dus dracului in mare. In locul lui a ramas doar o gaura iar Teide a aparut pe locul acestei gauri, zona fiind ramasa foarte activa si dupa moartea vulcanului initial. De altfel, exista si un al doilea vulcan, asezat langa Teide, cu un crater mult mai mare si mult mai batran.

Daca pana in acest moment consideram ca ne-am cam luat teapa cu turul, nenea ghidul a inceput sa devina util si pentru noi si sa ne zica diferite chestii despre lava, geologie, si multe alte chestii. Engleza nu prea era punctul lui forte dar a reusit sa se faca inteles.

Restul de poveste o las in imagini.

Am inceput urcarea. Jos de tot se zareste Puerto de la Cruz. Masina ramasese blocata in panta mai la vale si a trebuit sa coboram ca sa poata urca. Inca cativa pasi si ajungeam la masina oprita intr-un loc de unde ne puteam imbarca. Adi s-a descurcat ca un adevarat sofer.
 Dupa o padure de conifere Canareze si alte plantute am ajuns pe platou, pe la 1200 m, daca nu si mai bine. "That is no moon!"
 Uhu! Cea mai placuta calatorie cu telecabina din viata mea
 Am debarcat din gondola si am inceput ascensiunea. Imediat am pus puloverul si esarfa, ca nu se mai putea
 Desi pe alocuri era abrupt, nu ca aici, nu prea aveai unde sa cazi si nu am simtit vreun moment ca as fi in nesiguranta, eu care nu am fost in viata mea pe munte si care urasc inaltimile. Cea mai epica catarare din viata mea
 Dupa cum se vede, destul de safe. De abia incepusem urcarea. In total sa ne fi luat maaaxim o ora
 Ne apropiem de varf. Pietrele galbui de pe fundal sunt acoperite cu sulf. De altfel se simtea foarte puternic in aer. Pe Adi il deranja. Probabil ii aducea prea mult a iad.
 Aici nu este blur ci doar fum sufluros care se ridica din crater. Nu m-a deranjat.
 De aici de la 3718m se vede la mal Puerto de la Cruz. Norii se vad ca din avion
 On top of the world!
 In spate se zaresc ramasitele fostului volcan de aprox 7000m. Datorita propriei greutati si a instabilitatii s-a rupt si s-a pravalit in mare. Actualul Teide este mult mai tanar si s-a format un pic mai la sud de fostul vulcan.
 Craterul. Se poate observa un pic de sulf plutind in aer
 Look, no hands!
 Aici se poate observa mai bine ce a ramas din vechiul vulcan, acea potcoava din zare 
 Revenind la telecabina
 O bomba vulcanica! Mare cam cat o cabina de camion Roman
 Craterul vechiului vulcan, Pico Viejo care s-a format inaintea lui Teide. La inaltimea de 3135m se intinde un crater de 720m in diametru. Ultima oara a erupt in 1798
Imagine de pe Wikipedia. Asa s-ar vedea in craterul Pico Viejo. Fara cerul albastru si zapada ai putea zice ca esti pe marte. De altfel tot peisajul de aici de sus pare de pe alta lume
 De aici de unde e facuta poza de mai sus cu Pico Viejo, Teide se ridica amenintator. Cam cat Burj Khalifa. #amfostacolo
 Am coborat si am dat in vestul salbatic
 Aparent aceste chetroaie sunt ce a mai ramas din vechiul vulcan. Cand s-a racit, pe teava vulcanului a ramas aceasta roca mai densa. Restul a fost mancata de intemperii
 Stairway to heaven
 Pietrele de mai sus sunt undeva in spate dreapta la vreo 100 de metri distanta
 Si o explicatie, daca sunteti curiosi.
 Mordor
 Bine, cu plante si cer albastru. Si sosea de nota 9.4
 Peste tot semne care iti explica ce vezi sau cum sa nu iti rupi gatul
 Bai, frumos al dracului! As fi stat aici o zi intreaga. Oricum mi-am propus sa revin cat de curand.
I-am lasat pe nemti la hotel. Nici macar nu am retinut cum ii cheama 
La drumul de intoarcere nu am mai facut alte poze. Aceeasi coborare, mai o casa, mai un sat. Inainte de plecare a doua zi dimineata, pe dig. Se pot calcula cam cat de inalte sunt valurile tinand cont ca pixelii aia din zare sunt oameni care belesc ochii la spectacol, ca si noi. Valurile alea care vin au pe putin 7-8m
 Holy smoke. Ar fi mers perfect de surf daca nu s-ar fi oprit in cataroaie. Stiu sigur ca exista si zone propice surfului
 Dupa ce am trecut pe la Avis sa vedem daca putem sa mai pastram masina pana la avion (si am putut, contra sumei de 15.5E) am mers in localitatea cea mai apropiata de Aeroport si de centrul de inchirieri auto. El Medano.
 Avea o plaja decenta dar ne-a fost lene sa ne mai schimbam. Nici soare nu era prea tare. De altfel cat am mancat noi s-au cam strans norii.
 Nu un loc tocmai rau dar nici chiar foarte spectaculos. Asa, mai ca un Venus, Saturn.
Desi pare nisip e un fel de roca nisipoasa. Interesanta plaja. Si in zare Montana Roja. Mai de dimineata erau zeci de oameni pe plaja invatand sa ridice kites pentru surf. De aici am luat-o la centrul de lasat masina si apoi la aeroport. Cam asta a fost.




Start typing and press Enter to search