sâmbătă, 21 februarie 2015

There and back again

Cei de la hotel au fost indeajuns de draguti incat sa pregateasca masa pentru noi, cei care vroiam sa mancam la 4:30 dimineata. Trebuie sa spun ca pareau mai putin enervati decat noi de ora de trezire, pampered little fuckers that we are :)

Nu o sa mai descriu satatul la cozi in aeroport; nu as face decat sa ma enervez iar si oricum, chiar si ieri dimineata eram prea adormit ca sa-mi mai pese. Injuram doar asa, usurel in gand, ca o mantra, fara sa ma enervez cu adevarat. Mai mult m-am enervat cand am vazut ca iar s-a zgariat carcasa la laptop. Device pe care il am de mai putin de doua luni si deja arata ca si cum s-ar fi tarat pe sticla pisata in toata aceasta perioada.

In restul zilei nu am facut decat sa mananc si sa dorm. Odata ajunsi inapoi in Stockholm ne-am invartit vreo trei sferturi de ora pentru a gasi un restaurant pe gustul nostru si am ajuns, in mod ironic, la un restaurant care se gasea in fata sediului King si care ne facuse cu ochiul inca de Luni. Sa mai zici ceva? Era vorba de un chinese all you can eat, la incredibila suma de 45 de lei. Ieftin.

Apoi m-am tarat la hotel si m-am culcat. Seara m-am intalnit cu baietii care au mai ramas in oras si am fost sa mancam la alt restaurant chinezesc cu all you can eat. Acesta ceva mai scump, la vreo 80 de lei. Si 30 de lei un pahar de bere. 

Poze nu prea am facut asa ca voi trece cateva random facts despre Islanda, sa tina de foame:

Icelanding fact no76: la masa traditionala nenea entertainerul (imbracat corespunzator in viking si cu sabia aferenta) ne-a cantat un cantec "traditional" islandez care semana perfect cu Treceti armate romane Carpatii. Doar ca, cu alte versuri. Nu am fost singurul care a exclamat: ba esti nebun? What's up with that?!

Icelanding fact no98: Islandezii nu au nume de familie in sensul in care suntem noi obisnuiti. La ei se ia numele mic al tatalui, i se adauga o termiantie (gen "al lui") si aia e. Ne povestea ghida ca a patit o situatie interesanta cand plecase in vacanta cu sotul, fetita si cu mama si fiecare dintre ei avea alt nume "de familie" pe pasaport iar aia de la vama (din tara vizitata) nu puteau sa inteleaga cum functioneaza chestia asta. Eduard Eugensson. Ha!

Icelanding fact no134: Islanda este cel mai mare producator din Europa de...banane! Asta pentru ca toate legumele si fructele de pe la ei sunt crescute local, in sere. Si in mod surprinzator, chiar au gust bun.

Icelanding fact no147: Densitatea populatiei este de 3 locuitori pe kilometru patrat.

Icelanding fact no198: 80% din locuintele din Islanda sunt incalzite cu ape termale. Practic moca. Aparent, nu de putine ori s-a intamplat ca dupa o eruptie vulcanica, sa le tasneasca apa in casa oamenilor dupa ce placile tectonice s-au rearanjat.

Icelanding fact no201: Islanda, tara fondata de catre vikingi, nu are forte armate, aviatie militara sau marina de razboi. 

Icelanding fact no222: Aparent exista o lista cu toti colonistii initiali ai tarii, de acum 1000 de ani. Lista a fost intocmita la momentul respectiv ca sa poata stabili clar ce si cui i se cuvine, in termeni de teren.

Icelanding fact no245: Exista 130 de vulcani in Islanda. Unul este activ chiar acum dar se poate atinge doar cu elicopterul. Nu se stie cand se va opri eruptia.

Icelanding fact no266: Gullfoss este cea mai mare cascada din Europa.

Ar fi fost frumos de vazut...

Icelanding fact no298: sunt 126 de piscine in Islanda. Asta inseamna o piscina la fiecare 2500 de islandezi.







Start typing and press Enter to search